Suflet z pomidorami i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 40 min

Smaczna przystawka ,ewentualnie lekka kolacja.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 pomidory (u mnie malinowe)
    ząbek czosnku
    łyżeczka bazylii
    3 łyżki masła
    3 łyżki mąki
    250 ml mleka
    4 jajka
    masło do posmarowania foremek
    starty parmezan do oprószenia foremek
    pęczek koperku
    sól ,pieprz

Suflet z pomidorami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuszczamy w rondelku ,oprószamy mąką ,podgrzewamy cały czas mieszając. Wolno wlewamy mleko ,podgrzewamy do momentu zgęstnienia sosu. Zdejmujemy z ognia ,dodajemy przyprawy ,posiekany czosnek ,pokrojone w kostkę pomidory (sparzone i obrane ,bez nasion) ,posiekany koperek ,żółtka ,dokładnie mieszamy. Foremki smarujemy masłem i wsypujemy tarty parmezan. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni C. Z białek ubiłem sztywną pianę ,delikatnie łączymy z masą. Foremki wypełniamy masą i pieczemy ok. 20-25 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy