Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego

4.5 (196 ocen)

  • 60 min

Słonecznie żółty suflet o subtelnym smaku i puchatej konsystencji, to pyszna alternatywa dla osób, które (tak jak ja) nie przepadają za ziemniakami w tradycyjnej formie. Dodatek serów i świeżego aromatycznego tymianku pogłębia smak dania i wynosi je ku wykwintności.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki sufletu:
    3 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki mąki
    niecała szklanka mleka
    900 g ziemniaków
    8 jajek (osobno żółtka i białka)
    1 szklanka startego sera żółtego
    1/4 szklanki pokruszonego niebieskiego sera pleśniowego
    2 łyżki świeżych listków tymianku
    sól, pieprz
    *do wysypania naczynek:
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki mąki pszennej

    Sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego:
    1 pęczek szparagów
    3 pomidory
    100 g sera z niebieską pleśnią
    1 łyżka tymianku
    3 łyżki oleju rzepakowego
    1 łyżka soku z cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Suflet Dania główne

Suflet ziemniaczano-serowy z tymiankiem i sałatka ze szparagów, pomidorów i sera pleśniowego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SUFLET:
    Natłuść naczynie na suflet i odsyp je mąką. Wstaw do lodówki.
  • 2. Ugotuj ziemniaki do miękkości na parze lub w osolonym wrzątku. Rozgnieć na gładką masę, odstaw do ostygnięcia.
  • 3. Na rozgrzany olej rzepakowy wsyp mąkę, zasmaż ją, dodaj mleko, zagotuj, dopraw solą i pieprzem. Beszamel ma być dość rzadki.
  • 4. Do sosu beszamelowego dodaj żółtka, wymieszaj.
  • 5. Do ziemniaków dodaj sos beszamelowy z żółtkami, sery oraz tymianek i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • 6. Ubij białka z odrobiną soli na sztywną masę. Delikatnie wmieszaj białka do masy ziemniaczanej (w 2-3 turach).
  • 7. Masę przełóż do naczynek do sufletów.
  • 8. Suflet piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni (góra – dół bez wiatraka), aż urośnie i zesztywnieje. Pamiętaj, aby nie otwierać piekarnika podczas wyrastania sufletów – mogą opaść. Podawaj natychmiast.
  • 9. SAŁATKA:
    Pokrojone szparagi ugotuj na parze. Ostudź.
  • 10. Pokrojone pomidory dodaj do szparagów. Wrzuć do nich pokruszony ser z niebieską pleśnią.
  • 11. Przygotuj sos: sól rozpuść w soku z cytryny, dodaj olej rzepakowy, tymianek i pieprz. Wymieszaj.
  • 12. Polej sałatkę sosem. Podawaj z sufletem.

Porady

Aby sprawdzić, czy suflety się upiekły, włóż końcówkę noża pod kapelusik sufletu – jeżeli wyjdzie czysty, suflet jest gotowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować