Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta

4.49 (200 ocen)

  • 60 min

Wspaniale danie dla osob ktore kochaja zdrowa kuchnie I warzywa,jest to super szybkie w przygotowaniu danie ktore posmakuje naprawde kazdemu.Polecam goraco!!

  • 60 min

Składniki:

  • 4 srednie ziemniaki surowe
    Swiezy lub mrozony jarmuz okolo 300G
    4-5 calych jajek
    200 ml jogurtu greckiego
    1 wieksza cebula
    Natka zielonej pietruszki
    ziola prowansalskie,bazyliszek suchy,oregano,cayenne pieprz I sol himalajska rozowa(lub inna)
    Serek Feta lub Kozi do pokruszenia na gore zapiekanki
    4-5 zabkow swiezego czosnku
    Olej z oliwek do podsmazania niektorych skladnikow z zapiekanki I do wysmarowania dna formy na tarte w ktorej bedziemy zapiekac danie

Wystaw ocenę:

4.49 (200 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka z ziemniakami, jarmużem i serkiem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ziemniaki dokladnie umyc I wyszorowac szczoteczka,cebulke I czosnek obrac I pokroic w drobna kosteczke,natke pietruszki posiekac
  • 2. olej z oliwek podgrzewamy I dodajemy juz pokrojone w kosteczke cebulke I czosnek do niego,podsmazamy na zloty jasny kolor
  • 3. do gotowej cebulki z czosnkiem dodajemy drobniutko pokrojony jarmuz,posiekana natke pietruszki ,doprawiamy przyprawami(ilosc wedle uznania I smaku) I mieszamy calosc dokladnie zeby wszystkie skladniki sie polaczyly ze soba I dusimy tak z 5 minut na malym grzaniu
  • 4. przygotowane wczesniej I umyte ziemniaki kroimy na cienkie talarki(Ja uzywam Mandoline do tego celu)
    Tak pokrojone ziemniaki wykladamy na wysmarowana olejem z oliwek forme tarty ( z tych proporcji wychodza 2 formy tarty) ale zalezy wedle uznania jesli preferujemy grubsza zapiekanke mozna wylozyc wszyskie skladniki do troche wiekszej innej formy razem,Ja rozdzielilam to na 2 formy do tarty jak widac na zdjeciu
  • 5. jajka rozbijamy do miseczki wiekszej,mieszamy trzepaczka dodajemy jogurt(mozna wiecej jajek I jogurtu zeby ziemnaiki I warzywa z duszenia zalac ta masa),mieszamy to na ladna jednolita masa doprawiajac sola wedle uznania
  • 6. Teraz wracamy do wylozonych ziemniakow,na nie nakladamy gotowy jarmuz rownomiernie na calosci,
    na tak przygotowana czesc zapiekanki wylewamy jajeczno-jogurtowa mase
  • 7. Na tak gotowa prawie do wlozenia do piekarnika zapiekanke kruszymy serek feta na calosci
    Wkladamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika I pieczemy okolo 40-45 minut lub gdy juz nie bedzie tzw babelkowania podczas pieczenia I zapiekanka I serek feta nabiora ladnego zlotego koloru j( jak widac na zdjeciu)
  • 8. Gdy gotowe wylaczamy grzanie I zostawiamy na okolo 5 minut ,po tym czasie wyjmujemy I zostawiamy na kolejne 5 minut
    oddzielamy delikatnie nozykiem od scianek tarty czy innej formy ,kroimy I podajemy. Smacznego! Goraco polecam!

Porady

Ja ziemniakow nie obieram ze skorki,ale b dokladnie je szoruje szczoteczka .W skorce jest najwiecej witamin a I tez wyglada jako gotowa bardziej atrakcyjnie. Lecz to juz wedle wlasnego uznania..

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować