Błyskawiczna surówka obiadowa z rzodkwi i kukurydzy

0 (0 ocen)

  • 15 min

Smaczna, zdrowa wersja ostrzejszej w smaku suróweczki do obiadu.

  • 15 min

Składniki:

  • 300 g obranej rzodkwi białej
    100 g kukurydzy z puszki
    1 większy pomidor
    szczypior zielony
    sól, pieprz biały, cukier- do smaku
    sok z cytryny
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Błyskawiczna surówka obiadowa z rzodkwi i kukurydzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rzodkiew 1. Rzodkiew myjemy, obieramy ze skórki.
  • ścieranie rzodkwi 2. Następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • rzodkiew, kukurydza 3. Do miski dajemy startą rzodkiew.
    Odcedzamy kukurydzę. Wsypujemy do miski.
  • rzodkiew, kukurydza, pomidor 4. Pomidorka myjemy, kroimy w kostkę. Wsypujemy posiekany szczypior.
  • surówka z rzodkwi 5. Przyprawiamy surówkę do smaku: solą, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.
    Skrapiamy po wierzchu oliwą z oliwek.
    Dekorujemy według uznania.
    Przed podaniem lekko schładzamy.
  • surówka z rzodkwi 6. Smacznego ;)

Porady

Biała rzodkiew, to zdrowa i pyszna propozycja dla ludzi otyłych. Jest niskokaloryczna i dobrze wpływa na układ trawienny, wątrobę. Wzmacnia włosy, paznokcie, skórę. Zawiera witaminy z grupy: C i B. Ponadto: kwas kwas pantotenowy, wapń, fosfor, potas i magnez, miedź, mangan. A olejek gorczycowy w niej zawarty działa p/ bakteryjnie i p/ zapalnie. Zamiast oliwy możemy dodać jogurt naturalny lub śmietanę. Surówka doskonale pasuje do ryb oraz delikatnego drobiu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kukurydza Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować