Surówka obiadowa z kapusty czerwonej

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pyszna i kolorowa z dużą dawką witamin

  • 25 min

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty czerwonej
    1 średni por
    1/2 cebuli białej lub czerwonej
    2 marchewki
    1 duże winne jabłko
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka octu ryżowego
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    sól do smaku
    cukier do smaku

Surówka obiadowa z kapusty czerwonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę obieramy z wierzchnich liści myjemy i drobniutko w kostkę szatkujemy solimy i ubijamy łyżką w misce.Marchewkęi jabłko skrobiemy .Warzywa myjemy i scieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,jabłko skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie sciemniało.Por z cebulą drobniutko siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą doprawiamy do smaku cukrem solą i octem ryżowym-można go zastąpić winnym jabłkowym.Doprawić do smaku jogurtem połączonym z majonezem.Wymieszać.Wstawić do lodówki na 30 minut aby składniki się przegryzły.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy