1 mała główka kapusty czerwonej
1 średni por
1/2 cebuli białej lub czerwonej
2 marchewki
1 duże winne jabłko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka octu ryżowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki majonezu
sól do smaku
cukier do smaku
Surówka obiadowa z kapusty czerwonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę obieramy z wierzchnich liści myjemy i drobniutko w kostkę szatkujemy solimy i ubijamy łyżką w misce.Marchewkęi jabłko skrobiemy .Warzywa myjemy i scieramy na tarce jarzynowej o grubych oczkach,jabłko skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie sciemniało.Por z cebulą drobniutko siekamy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą doprawiamy do smaku cukrem solą i octem ryżowym-można go zastąpić winnym jabłkowym.Doprawić do smaku jogurtem połączonym z majonezem.Wymieszać.Wstawić do lodówki na 30 minut aby składniki się przegryzły.
Komentarze