Surówka z kapustą pekińską i mandarynką

0 (0 ocen)

Bardzo lubię warzywne surówki z dodatkiem jakiegoś owocu. Dziś pekinka z mandarynką oraz porem i marchewką. Niezwykle smaczny i piękny kolorystycznie zestaw :)

Składniki:

  • 1/2 główki kapusty pekińskiej (200 g)
    1 duża mandarynka (150 g)
    1 marchewka (100 g)
    kawałek białej części pora (50 g)
    1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki
    3 łyżki oliwy
    1 łyżka octu winnego z białego wina
    szczypta soli
    szczypta cukru
    szczypta mielonego pieprzu

Surówka z kapustą pekińską i mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połówkę kapusty przekrawamy wzdłuż na połowy, a następnie kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na wiórki na tarce o dużych oczkach. Pora oczyszczamy z zewnętrznych liści i kroimy w półkrążki.
    Mandarynkę obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki z zdejmujemy błonki. Każdą cząstkę przekrawamy na 4-5 części.
  • 2. Rozdrobnione warzywa i mandarynkę mieszamy, dodajemy zieloną pietruszkę, oliwę i ocet winny. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem, jeszcze raz dokładnie mieszamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy