Bardzo lubię warzywne surówki z dodatkiem jakiegoś owocu. Dziś pekinka z mandarynką oraz porem i marchewką. Niezwykle smaczny i piękny kolorystycznie zestaw :)
Surówka z kapustą pekińską i mandarynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połówkę kapusty przekrawamy wzdłuż na połowy, a następnie kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy i ścieramy na wiórki na tarce o dużych oczkach. Pora oczyszczamy z zewnętrznych liści i kroimy w półkrążki.
Mandarynkę obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki z zdejmujemy błonki. Każdą cząstkę przekrawamy na 4-5 części.
2.Rozdrobnione warzywa i mandarynkę mieszamy, dodajemy zieloną pietruszkę, oliwę i ocet winny. Przyprawiamy solą, cukrem i pieprzem, jeszcze raz dokładnie mieszamy.
Komentarze