Soczysta surówka z cytrusowym aromatem ,idealna do smażonego mięsa. Można ją również wymieszać z jogurtem ,dzięki czemu stanie się kremowa. Zamiast jogurtu ,można użyć odrobiny majonezu.
15 min
Składniki:
mała czerwona kapusta
około 2 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki soli
świeżo mielony czarny pieprz
2 pomarańcze
2 łyżki oliwy z oliwek
sok z 1/4 cytryny
Opcjonalnie jogurt naturalny lub majonez
Surówka z czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę myjemy ,dzielimy na ćwiartki i usuwamy głąb. Następnie szatkujemy ,dodajemy starty imbir ,posypujemy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy ,wygniatając surówkę dłońmi.
Pomarańcze myjemy. Z jednej ścieramy skórkę i mieszamy ją z sokiem z pomarańczy ,sokiem z cytryny i oliwą. Sos dodajemy do surówki ,dokładnie mieszamy.
Komentarze