Surówka z białej kapusty

5 (168 ocen)

Surówka według przepisu mojego dziadka Andrzeja. Jest prosta, szybka i smaczna. Stanowi idealny dodatek to obiadu.

Składniki:

  • ½ główki młodej białej kapusty
    1 marchewka
    1 cebula
    1 jabłko
    Natka pietruszki
    1-2 łyżki octu winnego
    2-3 łyżki gęstej śmietany
    1-2 łyżeczki cukru
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (168 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę drobno szatkujemy lub trzemy na tarce o oczkach oczkach. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy łyżeczką soli, mieszamy i pozostawiamy na około 30min.
  • 2. W międzyczasie jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
  • 3. Kapustę pukamy na sicie i odciskamy. Dodajemy do niej przygotowane warzywa, ocet winny i śmietanę. Doprawiamy na smaku cukrem, pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30min, w tym czasie surówka się przegryzie.

Porady

Surówka może być dodatkiem do dań mięsnych bądź być przekąska na drugie śniadanie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana Warzywa Kapusta biała

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować