Surówka z białej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkujemy lub trzemy na tarce o oczkach oczkach. Przekładamy do dużej miski, zasypujemy łyżeczką soli, mieszamy i pozostawiamy na około 30min.
2.W międzyczasie jabłko i marchewkę obieramy i ścieramy dużych oczkach tarki. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
3.Kapustę pukamy na sicie i odciskamy. Dodajemy do niej przygotowane warzywa, ocet winny i śmietanę. Doprawiamy na smaku cukrem, pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 30min, w tym czasie surówka się przegryzie.
Porady
Surówka może być dodatkiem do dań mięsnych bądź być przekąska na drugie śniadanie.
Komentarze