Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką

4.76 (191 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Surówka z kiszonej kapusty często gości na naszym stole. Warto pamiętać, że kiszonki są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Ponadto dodatek tartej marchewki wprowadza kolejną porcję witamin. Surówka z kapusty kiszonej to sposób na podanie zalecanej dawki warzyw nawet dzieciom. Dodawania podsmażonej na ciepło cebulki nauczyłam się od mojej mamy. Kapusta kiszona jako surówka zasmakuje nawet najmłodszym członkom rodziny. Szczególnie surówka z kiszonej kapusty i marchewki sprawdzi się jako dodatek do kotletów mielonych, pieczonej ryby lub kotleta schabowego. Oto sposób, jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty.

  • 20 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Surówka z kiszonej kapusty - przepis:
    500 g kapusty kiszonej
    1 duża marchewka
    1 duża cebula
    2 łyżki oleju
    szczypta cukru
    pieprz do smaku
    sól (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

4.76 (191 ocen)

Zobacz również:

Surówki Kapusta kiszona Dodatki

Surówka z kiszonej kapusty z marchewką i cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepis na surówkę z kiszonej kapusty:
    Na początek kapustę kiszoną płuczemy w zimnej wodzie (wystarczy raz), by pozbyć się nadmiaru kwasu. Następnie siekamy, by kawałki kiszonej kapusty były mniejsze. Potem marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (lub jak kto woli-na cienkich). Tak przygotowaną marchewkę dodajemy do kapusty kiszonej.
  • 2. Następnie cebulę siekamy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju, zeszkloną, ciepłą cebulę z olejem dodajemy do surówki. Surówka z kiszonej kapusty i marchewki powinna być przyprawiona do smaku pieprzem i szczyptą cukru. Można też posypać solą (ja nie daję, bo kapusta kiszona jest dla mnie wystarczająco słona). Surówka z kiszoną kapustą jest gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Surówka z kiszonej kapusty z olejem będzie się świetnie prezentować w salaterkach nawiązujących do zastawy stołowej.  Warto także zaopatrzyć się w zestaw sztućców do sałatek. Dzięki temu wszystkie składniki będą dokładnie wymieszane. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować