Surówka z młodej kapusty
Składniki:
- 0,5 główki młodej kapusty
1 mała marchewka
1 mały ogórek lub pół większego
Koperek
Sól
Szczypta cukru
Pieprz biały
2 łyżki oleju z pestek winogron
Surówka z młodej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Kapustę poszatkować, wsypać do miski, posolić lekko i ugnieść ręką. Odstawić na 10 minut.
W tym czasie marchewkę obrać, umyć, osuszyć, zetrzeć na mniejszych oczkach tarki. Dodać do kapusty.
Ogórka obrać ze skóry, zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Dodać do surówki. Koperek opłukać i osuszyć, posiekać, wsypać do surówki ilość wg uznania.
Kapustę i warzywa wymieszać, dodać szczyptę cukru, pieprz oraz olej, zamieszać. Ewentualnie dosolić do smaku
Komentarze