Surówka z pora z karmelizowaną czerwoną cebulą i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

W tej surówce ostrość pora łagodzi słodka cebulka, i jeszcze dodatkowo starte jabłko.Mnie bardzo posmakowała, ciekawa jestem czy Wam spodoba się takie połączenie

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1 średni por (jasna część)
    1 średnia czerwona cebula
    1 małe jabłko
    sól, pieprz
    duża szczypta ciemnego cukru
    sok z cytryny
    posiekana natka pietruszki
    1 łyżeczka oleju rzepakowego

Surówka z pora z karmelizowaną czerwoną cebulą i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Obraną cebulę siekam w cienkie piórka lub plasterki, przekładam na patelnię z olejem, lekko solę i podsmażam do zeszklenia. Wtedy dodaję dużą szczyptę cukru i na małym ogniu smażę ją ok. 15 minut, aż zbrązowieje. W międzyczasie siekam pora w drobne plasterki, przekładam do miski, lekko solę i duszę łyżką, by puścił sok. Dodaję starte na grubej tarce jabłko (ze skórką), dodaję ciepłą cebulę. Mieszam, doprawiam solą, pieprzem, olejem i sokiem z cytryny. Dodaję posiekaną pietruszkę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy