Surówka z pora i śliwek

0 (0 ocen)

  • 60 min

Surówka jest bardzo smaczna i swoim smakiem zachwyca.

  • 60 min

Składniki:

  • 15 dag białej części pora. 1 ogórek kiszony (10 dag). 1 jabłko (15 dag). 1 marchewka (5dag). 8 śliwek świeżych bez pestek. 1 łyżka grubo posiekanych orzechów włoskich. Natka pietruszki.
    Sos- 2 łyżki oleju. 1 1/2 łyżki soku z cytryny, cukier, sól, pieprz, 2 łyżki wody przegotowanej.

Surówka z pora i śliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki surówki 1. Pory obrać, przeciąć wzdłuż, opłukać, osączyć i pokroić w cienkie plasterki.
    Ogórek obrać, zetrzeć na tarce do jarzyn. Jabłko umyć, przekroić, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać zetrzeć na tarce do jarzyn. śliwki umyć, wyjąć pestki i pokroić w paski. Dodać orzechy wszystkie składniki wymieszać. Przygotować sos- olej połączyć z sokiem z cytryny, dodać dwie łyżki przegotowanej wody, doprawić solą , cukrem i pieprzem. Sałatkę polać sosem, wymieszać i posypać natką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy