Pory w połączeniu z czerwoną kapustą bardzo zyskują na smaku, ważne aby pory i kapusta odpowiednio zmiękły z dodatkiem soli, wtedy surówka jest soczysta. Idealny dodatek do mięsnego obiadu.
25 min
Składniki:
1/2 główki kapusty czerwonej
1 duży por
1 marchewka
1 winne jabłko
3 łyżki majonezu
4 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka soku z cytryny
pieprz kolorowy z młynka do smaku
słodka papryka do smaku
sól morska do smaku
Surówka z porów i czerwonej kapusty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę i jabłko obieramy myjemy.
Kapustę i pora obieramy z wierzchnich liści, myjemy, siekamy osobno na desce,łączymy w misce, solimy, mieszamy i ugniatamy łyżką.Odstawiamy na 15 minut aby zmiękły.
2.Następnie do surówki dodajemy marchewkę oraz jabłko, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem.
Majonez łączymy z jogurtem i papryką, mieszamy z sałatką i podajemy.
Komentarze