Prosta sałatka, a zarazem pożywna - świetna na drugie śniadanie. Wykorzystałam do niej groch suszony.
12 godz. 30 min
Składniki:
1/4 szkl suchego grochu w całości
pół kapusty pekińskiej
pół pczka natki pietruszki
pół zabka czosnku
sól
pieprz
łyżka majonezu
3 łyzki jogurtu naturalnego
Surówka z pekinki z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Groch suszony wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Moczymy w ten sposób groch przez noc - wtedy napęcznieje. Groch przelewamy woda, zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy drobno, oprószamy solą i pieprzem. natkę pietruszki siekamy, dodajemy do kapusty. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i jogurtem a także z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku.
Komentarze