Surówka z pekinki z grochem

0 (0 ocen)

  • 12 godz. 30 min

Prosta sałatka, a zarazem pożywna - świetna na drugie śniadanie. Wykorzystałam do niej groch suszony.

  • 12 godz. 30 min

Składniki:



  • 1/4 szkl suchego grochu w całości
    pół kapusty pekińskiej
    pół pczka natki pietruszki
    pół zabka czosnku
    sól
    pieprz
    łyżka majonezu
    3 łyzki jogurtu naturalnego

Surówka z pekinki z grochem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Groch suszony wsypujemy do miski i zalewamy wodą. Moczymy w ten sposób groch przez noc - wtedy napęcznieje. Groch przelewamy woda, zalewamy wrzątkiem i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Odcedzamy i studzimy. Kapustę pekińską szatkujemy drobno, oprószamy solą i pieprzem. natkę pietruszki siekamy, dodajemy do kapusty. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i jogurtem a także z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy