Surówka z pieczonych buraków

4.48 (193 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Propozycja na smakowitą, zdrową i pożywną surówkę z pieczonych buraków otulonych miodowym sosem i ziołami prowansalskimi. Idealny dodatek do obiadu :D

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • - buraki
    SOS DO SURÓWKI:
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka miodu
    - 1 łyżka octu jabłkowego
    - 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    - sól do smaku
    DODATKI:
    - natka pietruszki
    - olej (do pieczenia)
Wystaw ocenę:

4.48 (193 ocen)

Zobacz również:

Surówki

Surówka z pieczonych buraków - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Buraczki (ja wybieram mniejsze sztuki) dokładnie myjemy, delikatnie smarujemy olejem, układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 - 70 minut.
  • 2 2. Po upieczeniu buraczki studzimy, a następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę.
  • 3 3. Następnie przygotowujemy sos do buraczków:

    Do miseczki wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, po 1 łyżce miodu i octu jabłkowego, dodajemy zioła prowansalskie i sól do smaku - wszystko dokładnie mieszamy.

    Tak powstały sos dodajemy do pokrojonych w kostkę buraczków i ponownie dokładnie mieszamy.
    Życzę smacznego! :)

Porady

Gotowe buraczki podajemy ze świeżymi listkami natki pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować