Surówka z pietruszki i marchewki

0 (0 ocen)

  • 15 min

Połączenie białej pietruszki, marchewki, cebuli oraz sałaty ze smakowitym i wyrazistym sosem to dobre rozwiązanie na tani i szybki w przygotowaniu dodatek warzywny do naszego obiadu.

  • 15 min

Składniki:

  • - 3 marchewki
    - 3 pietruszki
    - 1 mała cebula biała
    - 1 mała cebula czerwona
    - 1 garść mixu sałat

    SOS
    - 2 czubate łyżki majonezu
    - 2 łyżki mleka
    - 1 łyżka soku z cytryny
    - 1 łyżka octu
    - 1,5 łyżeczki cukru pudru
    - sól i pieprz do smaku
    - koperek

Surówka z pietruszki i marchewki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miseczki dodajemy majonez, mleko, sok z cytryny, ocet oraz cukier puder i łączymy wszystkie składniki. Powstały sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz koperkiem.

    Obrane pietruszki i marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebule kroimy w drobną kostkę, dodajemy garść mixu sałat oraz sos, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Życzę smacznego! :)

Porady

Surówkę możemy podać po godzinnym leżakowaniu w lodówce, ale najlepiej smakuje po kilku godzinach, kiedy smaki i aromaty wszystkich składników idealnie się połączą, a warzywa odpowiednio zmiękną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy