Suszone pomidory w oleju

0 (0 ocen)

Aromatyczne, mięciutkie, przepyszne domowe suszone pomidory. Warto je przygotować w sezonie kiedy pomidory sa najsmaczniejsze. Podaje je jako przystawkę, na kanapkach oraz w jako dodatek do sałatek.

Składniki:

  • 3kg pomidorów ( mięsistych, z małą ilością soku, najlepsze lima )
    sól
    1,5l oleju ( rzepakowy, słonecznikówy lub oliwa z oliwek )
    zioła – oregano i bazylia po 2 łyżeczki
    czosnek
    ocet winny, jabłkowy lub balsamiczny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Dodatki Przekąski

Suszone pomidory w oleju - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory myjemy, kroimy na połowki i wydrążamy łyżeczką nasiona. Odcinamy twardą końcówke ogonka. Wieksze pomidory kroję na ćwiartki a mniejsze na połówki.
  • 2. Wydrążone pomidory układam ściśle na blachach wyłożonych papierem do pieczenia, skórką do dołu, lekko opruszam solą i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni z termoobiegiem. Piekarnika nie zamykam, tylko zostawiam lekko uchylony żeby para miała ujście. Susze około 4-5 godzin w zależności od wyglądu pomidorów. Pomidory powinny zmiejszyc objętości i lekko się skurczyć.
  • 3. Wysuszone pomidory przekadam do miski, wsypuje ulubione zioła ( u mnie oregano i bazylia ), dodaje 1-2 łyżeczki octu i delikatnie mieszam aż zioła pokryją pomidory.
  • 4. Pomidory przekładam do wyparzonych słoików do ¾ wysokości i zalewam ciepłym olejem/oliwą ( około 100 stopni - aż zaczyna lekko parować ). Słoiki zakręcam i odstawiam do góry dnem do wystygniecia.

Porady

Pomidory można również suszyć w suszarce do warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować