Sushi maki z ogórkiem i surimi

4.5 (198 ocen)

  • 30 min

Najprostszy w wykonaniu rodzaj sushi z ogórkiem i paluszkami krabowymi. Bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne na pierwszy raz.

  • 30 min

Składniki:

  • - 4 płaty nori
    - 250 g ryżu do sushi
    - 40 ml ryżowego winegret
    - jeden długi ogórek
    - opakowanie paluszków krabowych
    - 40 ml sosu sojowego
    - wasabi
    - kandyzowany imbir
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi Paluszki

Sushi maki z ogórkiem i surimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy ryż i gotujemy przez 17 minut. Następnie delikatnie wyciągamy torebki z ryżem z garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą maty zawijamy całość w roladę. Gotową tniemy na 1-2 centymetrowe plastry. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Pojedyncze porcje można przegryźć kandyzowanym imbirem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Surimi (paluszki krabowe)

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować