Najprostszy w wykonaniu rodzaj sushi z ogórkiem i paluszkami krabowymi. Bardzo łatwe w przygotowaniu, idealne na pierwszy raz.
30 min
Składniki:
- 4 płaty nori
- 250 g ryżu do sushi
- 40 ml ryżowego winegret
- jeden długi ogórek
- opakowanie paluszków krabowych
- 40 ml sosu sojowego
- wasabi
- kandyzowany imbir
Sushi maki z ogórkiem i surimi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy ryż i gotujemy przez 17 minut. Następnie delikatnie wyciągamy torebki z ryżem z garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą maty zawijamy całość w roladę. Gotową tniemy na 1-2 centymetrowe plastry. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Pojedyncze porcje można przegryźć kandyzowanym imbirem.
Komentarze