Sycąca zupa grochowa z wędzoną szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka wlać 3,5 l. wody,zagotować,dodać przepłukany groch i gotować do miękkości.
2.Przygotować pozostałe produkty.
Szynkę pokroić w słupki,ziemniaki i marchew w kostkę,czosnek,pietruszkę i seler w zapałkę,cebulę i por w kostkę.
3.Na patelni rozgrzać olej,włożyć szynkę i chwilę smażyć.Dodać czosnek,cebulę i smażyć do czasu jej zeszklenia.Całość bez tłuszczu przełożyć do garnka z grochem.
4.Na powstały tłuszcz włożyć rozdrobnione pozostałe warzywa.
5.Smażyć do czasu ich zeszklenia.
6.Całość przełożyć do garnka.
7.Gotować na wolnym ogniu do miękkości warzyw,przyprawić do smaku przyprawami,dodać pokrojoną w plastry kiełbasę polską,zagotować.Około 5 minut.
Komentarze