Pyszny i bardzo prosty z wykonaniu torcik serowy z dodatkiem likieru kokosowego. Idealny na przyjęcie sylwestrowe jak i na Nowy Rok.
Składniki:
Składniki: (na małą tortownicę 17 cm)
biszkopt:
2 jajka,
szczypta soli,
1 łyżki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
2 łyżki mąki,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1-2 łyżeczki kakao ( u mnie czekolada do picia),
1 łyżka oleju,
masa serwa:
250 g serka mascarpone,
350 g sera do serników z wiaderka,
3-4 łyżeczki żelatyny,
50 ml gorącej wody,
1-2 kieliszki likieru kokosowego,
cukier w zależności jaką chcemy mieć słodką masę (np. cukier puder, kokosowy),
oraz do dekoracji:
kulki kokosowe, cyfry czekoladowe, mleczna czekolada,
Sylwestrowy sernik z kokosową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
biszkopt:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Możemy od razu dodać i wymieszać z kakaem.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i pozostałe składniki.
Napełniamy wysmarowana odrobina oleju formę i pieczemy ok. 25-30 min w temperaturze 180 °C.
Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy.
masa serwa:
Żelatynę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Sery miksujemy z likierem i żelatyną na gładką masę. Wylewamy na biszkopt. Na serze układamy kokosowe kulki ( mogą być połówki). Odstawiamy do stężenia. Na gotowej masie układamy cyferki i wskazówki czekoladowe.
Czekoladowa dekoracja boku:
Czekoladę rozpuszczamy w „kąpieli wodnej” z dodatkiem odrobiny wody i żelatyny (na końcówce łyżeczki), dokładnie mieszamy. Masę czekoladową rozsmarowujemy na foli aluminiowej według uznania, odstawiamy do lodówki na około 30 min. Dekorujemy bok tortu. Smacznego!
Komentarze