Syrniki z patelni

4.3 (263 ocen)

  • 15 min

Syrniki (albo jak kto woli bardziej po polsku - serniczki) są to placuszki z sera, smażone na patelni.

  • 15 min

Składniki:

  • 250g twarogu
    1 jajko
    1 łyżka cukru z wanilią
    2 kopiaste łyżki mąki (plus mąka do obtaczania)
    olej do smażenia

    1 duże jabłko (antonówka, szara reneta)
    1 łyżka cukru trzcinowego
    szczypta cynamonu
    naturalny jogurt

Wystaw ocenę:

4.3 (263 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery Placki

Syrniki z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajko, cukier, wymieszać, wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać. Łyżką nabierać kawałki ciasta, obtaczać w mące, formować kulki i spłaszczać na dłoni. Na patelni rozgrzać olej, wykładać placki, smażyć na małym ogniu z obu stron po ok półtorej minuty.
  • 2. Jabłko obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z cukrem i gotować, aż będzie miękkie. Oprószyć cynamonem. Jeszcze ciepłe wyłożyć na syrniki. Podawać z jogurtem.
    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować