Syrop z malin

4.5 (145 ocen)

  • 60 min

Pyszny,tani ,naturalny sposób na przeziębienie.Wystarczy dodawać go do ciepłej herbaty.Moje dzieci uwielbiają malinowy napój-syrop rozpuszczony w wodzie.

  • 60 min

Składniki:

  • 20 dojrzałych dużych malin
    100 liści malin
    1 kg cukru
    1 kwasek cytrynowy
    1 litr wody
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop z malin - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Umyte liście malin 1. Zrywamy dojrzałe maliny i ładne liście.Myjemy.
  • Odcedzone liście i maliny 2. Wrzucamy maliny i liście do garnka i zalewamy wodą.Gotujemy 20 minut i odcedzamy.
  • Gotowany syrop 3. Do soku dodajemy cukier i kwasek,mieszamy i gotujemy 20 minut.
  • Gotowy syrop 4. Gorący syrop nalewamy do butelek lub słoików,zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Porady

Jeżeli maliny są mniejsze dodajemy ich więcej.W trakcie gotowania możemy posmakować syrop i ewentualnie jeszcze dosłodzić.Tak samo robię syrop z jeżyn.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować