Syrop z mięty

4.98 (196 ocen)

Słodko - winny miętowy, pyszny syrop stosuję jako dodatek do wody mineralnej. W mojej kuchni ten syrop ma wiele innych zastosowań, między innymi służy do aromatyzowania ciast i deserów.

Składniki:

  • ok. 4 l liści mięty (miska)
    5 l wody
    5 torebek kwasku cytrynowego 20 g każda
    ok 3 1/2 kg cukru
Wystaw ocenę:

4.98 (196 ocen)

Zobacz również:

Syropy Napoje

Syrop z mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miętę umyć i do dużego garnka włożyć same liście, bez ciemnych łodyżek.
  • 2. Wodę z kwaskiem zagotować i zalać miętę. Przykryć garnek i odstawić na dwie doby w ciemne miejsce.
  • 3. Po dwóch dniach zlać i przecedzić przez gęste sitko lub filtr do kawy.
  • 4. Zmierzyć ilość naparu i na każde 1.5 l dać 1 kg cukru. Zagotować i zlać do gorących wypieczonych w temp 100*C słoiczków. Zakręcić, postawić do góry dnem i zostawić do przestygnięcia.

Porady

Jeżeli chcemy mieć ciemniejszy syrop to miętę zostawiamy z łodyżkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięta

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować