Syrop z mniszka lekarskiego na zdrowie

4.99 (190 ocen)

  • 35 min

Polecam smaczny, zdrowy naturalny syrop z polskich ziół. Pomocny przy kaszlu, katarze, a także jako dodatek do deserów, ciast, herbaty.

  • 35 min

Składniki:

  • 500 ładnych, rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego
    1 kg cukru
    200 g cytryn
    1 l wody
    kilka plasterków świeżego imbiru
Wystaw ocenę:

4.99 (190 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy

Syrop z mniszka lekarskiego na zdrowie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kwiaty mniszka lekarskiego 1. Kwiaty mniszka lekarskiego najlepiej zbierać w słoneczny dzień, do południa, kiedy kwiaty są całkowicie rozwinięte.
  • przepłukiwanie kwiatów mniszka lekarskiego wodą 2. Przebieramy je z robaczków. Najlepiej wówczas zalać na krótko zimną wodą.
  • kwiaty mniszka lekarskiego w garnku z wodą 3. Kwiaty przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą.
  • pokrojone cytryny 4. Cytryny parzymy, wraz ze skórką kroimy w plasterki.
    Obieramy świeży korzeń imbiru. Kroimy na cienkie plasterki.
  • gotowanie mniszka z cytrynami i wodą 5. Cytryny z mniszkiem, wodą gotujemy na małym ogniu ok. 20 min.
  • zagotowany mniszek z cytrynami, wodą 6. Następnie odstawiamy na noc w chłodne miejsce, przykrywamy.
  • odciskanie wywaru z mniszka przez gazę 7. Przeciskamy przez gazę cały wywar z mniszka.
  • wywar z mniszka z cukrem 8. Przekładamy do garnka, wsypujemy cukier.
  • syrop z mniszka, przed wlaniem do słoika 9. Gotujemy na małym ogniu, ok. 2 godz.
  • wlewanie syropu do słoika 10. Gorący syrop wlewamy do wyprażonych słoiczków. Do każdego słoiczka wkładamy plasterek świeżego imbiru.
  • gotowy syrop z mniszka w  słoiczkach, odwróconych do góry dnem 11. Słoiczki mocno zakręcamy. Przewracamy do góry dnem, nie pasteryzujemy. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • syrop z mniszka lekarskiego 12. Opisujemy słoiczki nazwą, datą wykonania.
    Następnie przenosimy w chłodne miejsce.
    Przechowujemy przez kilka miesięcy.
  • syrop z mniszka lekarskiego- na zdrowie 13. Syrop jest słodki, smaczny, aromatyczny. Smakuje dzieciom.
    Smacznego, na zdrowie ;)

Porady

Syrop posiada wiele cennych składników mineralnych oraz witamin.S To tani, łatwy w wykonaniu wyrób naturalny. Bardzo pomocny przy: katarze, kaszlu oraz schorzeniach wątroby, układzie moczowym i miażdżycy. Oczyszcza organizm z toksyn oraz goi rany. Rozwinięte kwiaty mniszka należy zbierać z dala od szosy, drogi głównej. Zawsze w słoneczny dzień. Najlepiej pod koniec kwietnia lub na początku maja. Syropem można posłodzić herbatę, posmarować chleb oraz używać np do polania racuchów, naleśników. Podany czas jest bez oczekiwania na przetworzenie. Tak przygotowany syrop z mniszka można przechowywać w słoiczku przez kilka miesięcy. Nie podaję nazwy "miód", bo nazwa jest zastrzeżona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Staropolska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować