Syrop z kwiatów lipy

4.49 (145 ocen)

  • Dla 1 osoby

najlepszy syrop na zimę, idealny na przeziębienia do herbaty, słodki dodatek do deserów

  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 100 g kwiatów lipy
    1 litr wody
    1 kg cukru
    20 g kwasku cytrynowego lub sok z 2/3 cytryn
Wystaw ocenę:

4.49 (145 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Sok

Syrop z kwiatów lipy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kwiaty lipy 1. oczyścić kwiaty z insektów, najlepiej przy zbieraniu potrząsnąć gałązką.
    NIE PŁUCZEMY KWIATÓW !!!!!!
  • przygotowanie syropu 2. Zagotowujemy wodę z cukrem i sokiem z cytryny / kwaskiem
  • syrop z kwiatów lipy 3. gdy cały cukier już się rozpuści i syrop lekko się zagotuje, wrzucamy do niego kwiaty lipy tak, żeby wszystkie były zanurzone w syropie.
    Taki syrop z kwiatami odstawiamy na 2 dni.
  • jasny, klarowny syrop 4. Po 2 dniach, odcedzamy bardzo dobrze liście. Otrzymamy wtedy klarowny syrop, koloru jasno zielonego
  • syrop z kwiatów lipy 5. Gotowy syrop można pasteryzować do słoików, wtedy będzie można go dłużej przechowywać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Kwasek cytrynowy Sok z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować