Syrop z lipy

4.5 (163 ocen)

Syrop idealnie sprawdza się w okresie przeziębień i grypy. Dobry dodatek do herbaty.

Składniki:

  • 50g kwiatów lipy(bez przylistków)
    1 litr wody
    3 szklanki cukru
    1/2 cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Syrop z lipy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1wc34jj 1. Zebrać ładnie rozkwitnięte kwiaty, bez przylistków. 50 gram to jakieś 2 garście kwiatków.
    Wodę zagotować i zalać nią kwiaty. Zaparzać pod przykryciem ok 5 min. Następnie dodać pokrojoną w plasterki cytrynę. Przykryć i odstawić napar na dobę.
  • image-1ratx7s 2. Przelać przez gęstą gazę do garnka. Dodać cukier i gotować około 1 godziny. Gorący syrop wlać do buteleczek lub słoiczków. Przewrócić do góry dnem, aby się zamknęły. Jeżeli chcemy uzyskać konsystencję miodu, to trzeba zwiększyć ilość cukru. Na zdrowie!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować