Syrop ze świeżej mięty

4.49 (142 ocen)

Propozycja na świeży, orzeźwiający dodatek do wody, herbaty, drinków, lodów. Wspaniale gasi pragnienie. Dodatkowo wspomaga pracę żołądka;)

Składniki:

  • ok 30-40 gałązek mięty
    0,5 kg cukru
    2 litry wody
    sok z1-2 cytryn
Wystaw ocenę:

4.49 (142 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Syropy

Syrop ze świeżej mięty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować, dodać cukier i sok z cytryn. Miętę umyć, Wrzucić do gotującej się wody, Chwilę pogotować, przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie wyjąć gałązki mięty, syrop odcedzić i ponownie zagotować. Pasteryzować w gotującej się wodzie sięgającej do połowy wysokości słoików ok. 5-7 minut. Idealny na cały rok, smacznego:)

Porady

Podawać z wodą mineralną i kostkami lody- idealne orzeźwienie na lato!:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować