Syrop ze świeżej mięty, melisy i cytryny

4.93 (169 ocen)

Przepis ten dostałam od koleżanki z pracy - coś pysznego :) Rozcieńczony syrop z mięty i cytryny wspaniale gasi pragnienie i jest bardzo orzeźwiający latem. Sprawdza się też jako dodatek do koktajli i drinków.

Składniki:

  • 3l wody
    2,5 kg cukru
    60g kwasku cytrynowego
    3 cytryny
    Po 3 garście mięty, mięty cytrynowej, melisy (może być więcej)
Wystaw ocenę:

4.93 (169 ocen)

Zobacz również:

Desery Syropy Napoje

Syrop ze świeżej mięty, melisy i cytryny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miętę i melisę umyć i osuszyć.
    Wodę zagotować, rozpuszczając w niej cukier i kwasek cytrynowy. Zalać nią zioła. Cytrynę umyć, pokroić w plastry i dodać do wody z miętą. Ostudzić i odstawić w chłodne miejsce na 3 dni. Po tym czasie powstały syrop przecedzić przez gęste sitko. Przelać do butelek. Przechowywać w chłodnym miejscu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować