Syrop miętowy Marioli

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

pyszny

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 łodyg świeżej mięty/ja użyłam 30 szt.
    1 litr wody
    1 kg cukru
    1 kwasek cytrynowy 20 gram

Syrop miętowy marioli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miętę pociąć nożyczkami na kawałki, umyć i osączyć.
    Przełożyć do garnka, wlać wodę, zagotować i pogotować jeszcze ok. 5 minut.
    Przecedzić, odrzucając miętę a do płynu dodać cukier i kwasek, podgrzewając mieszać do rozpuszczenia cukru i kwasku. Zagotować.
    Przelać do małych słoiczków lub butelek, ja niestety miałam tylko duże słoiki.
    Pasteryzować ok. 5-7 minut.
    Gotowy syrop jest idealnym dodatkiem do herbaty lub napojów
    Z dodatkiem cytryny i kostek lodu.

Komentarze

Podobne przepisy