Syrop śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wersja dla osób z sokownikiem:
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i wkładamy do sokownika. Po przygotowaniu, sok przelewamy do garnka, zagotowujemy, dosładzamy i jeszcze wrzący wlewamy do słoików. Po czym zakręcamy i wkładamy do garnka, pasteryzujemy około 20 minut.
2.Wersja bez sokownika:
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze części i zasypujemy cukrem. Przykryte odstawiamy na noc. Po tym czasie do śliwek dolewamy około 6-7 litrów wody i gotujemy około 30 minut. Jeżeli przygotowujemy wersję bez sokownika, musimy użyć więcej cukru. Odcedzamy i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujący się syrop przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Porady
Moszczu (pozostałe części śliwek) nie wyrzucamy, możemy zrobić z nich dżem.
Komentarze