Syrop śliwkowy

4.44 (151 ocen)

Syrop śliwkowy. Idealny do herbaty na zimowe wieczory lub jako osobny napój w letnie upały.

Składniki:

  • Składniki:
    -około 12kg śliwek,
    -1,5kg cukru (w zależności od słodkości śliwki).
Wystaw ocenę:

4.44 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory Syropy Napoje Sok

Syrop śliwkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wersja dla osób z sokownikiem:
    Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i wkładamy do sokownika. Po przygotowaniu, sok przelewamy do garnka, zagotowujemy, dosładzamy i jeszcze wrzący wlewamy do słoików. Po czym zakręcamy i wkładamy do garnka, pasteryzujemy około 20 minut.
  • 2. Wersja bez sokownika:
    Śliwki myjemy, wyciągamy pestki, kroimy na mniejsze części i zasypujemy cukrem. Przykryte odstawiamy na noc. Po tym czasie do śliwek dolewamy około 6-7 litrów wody i gotujemy około 30 minut. Jeżeli przygotowujemy wersję bez sokownika, musimy użyć więcej cukru. Odcedzamy i jeszcze raz zagotowujemy. Gotujący się syrop przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.

Porady

Moszczu (pozostałe części śliwek) nie wyrzucamy, możemy zrobić z nich dżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować