Syta Pizza Piwna

0 (0 ocen)

  • 60 min

Ten przepis jest propozycją na pizzę chrupiącą i wytrawną. Wspaniale łączy się ze wszystkimi składnikami, jakie wyobraźnia podsunie. Szczególnie polecam w chłodniejsze dni, bo wspaniale rozgrzewa. Z podanych składników wychodzą 2 blachy pizzy, my lubimy zimną zabrać np. do pracy, więc robię więcej.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ok. 700 g mąki
    1/2 szklanki oleju
    1/4 szklanki jasnego piwa
    1/2 szklanki wody
    2 łyżki majeranku
    łyżeczka soli
    łyżeczka cukru
    1/4 opakowania drożdży
    Wierzch:
    400 g sera żółtego w plastrach (tartego wystarczy 300 g)
    300 g salami (ja lubię warzywną, więc zazwyczaj pomijam ten składnik, ale mąż przepada)
    200 g sera typu lazur
    3 pomidory
    papryka lub papryka pepperoni
    duża cebula
    oliwki
    Sos:
    2 pomidory
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    świeży majeranek (może być suszony)
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza

Syta pizza piwna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto robi się bardzo szybko. Do kubka wsypujemy majeranek, sól i cukier. Zalewamy wrzątkiem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, wkruszamy drożdże, wlewamy olej, piwo i wcześniej przygotowaną miksturę. Mieszamy wszystko łyżką, potem dopiero wyrabiamy rękami. Kiedy składniki są połączone odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką i czekamy 20 minut. (Ja nagrzewam piekarnik do 60 stopni C i wstawiam ciasto.)
  • 2. W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotowujemy składniki na wierzch ciasta. Kroimy salami w plasterki, trzemy ser, cebulę i paprykę kroimy w paski i parzymy przez kilka minut. Pomidory obieramy ze skórki (można sparzyć razem z papryką i cebulą) i kroimy w plasterki.
  • 3. Sos: pomidory pozbawiamy skórki, wrzucamy do naczynia, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, miksujemy.
  • 4. Na blasze z piekarnika rozkładamy papier do pieczenia, połowę wyrośniętego ciasta rozgniatamy palcami tak, by wypełniło przestrzeń. Tak przygotowane smarujemy sosem, równomiernie rozkładamy pozostałe składniki: ser żółty, lazur (kruszymy), paprykę, cebulę, pomidory, oliwki i salami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C.

Porady

* Majeranek można zastąpić ziołami prowansalskimi, dalmatyńskimi lub - co szczególnie polecam - oregano. * Sos można zastąpić przetworami, np. ciekawym chutneyem, który nada świeżości spowszedniałej pizzy. * Ciasto można również rozwałkować i przenieść na blachę. * Drożdże w kostce można zastąpić drożdżami instant.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować