Sznycle z jajkiem

4.51 (154 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kiedy znudzą się tradycyjne mielone, proponuję upiec mielone z jajkiem, ziołami i żółtym serem. Moi domownicy byli zachwyceni.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    70 g bułki tartej
    100 ml mleka
    1 jajko
    pieprz
    sól
    majeranek

    80 g żółtego sera
    5 małych jajek
    pieprz
    sól
    majeranek
    koperek
Wystaw ocenę:

4.51 (154 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Sznycle z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso 1. Do miski utrzeć na tarce cebulę i czosnek, dodać mięso, bułkę wymieszaną z mlekiem, jajko i przyprawy i sól do smaku. Wyrobić tak jak na tradycyjne kotlety. Podzielić na 5 części i zrobić kształt placka z wyższym rantem dookoła. Tak żeby zmieściło się surowe jajko. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Mięso z serem 2. Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wyjąć blachę z piekarnika i 1/3 z całości sera, rozłożyć do wgłębień.
  • Z jajkiem 3. Na ser wybić jajko. Posypać majerankiem, pieprzem i odrobiną soli.
  • Sznycel z jajkiem 4. Resztę sera rozłożyć dookoła żółtek.
  • Gotowe 5. Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mięso Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_02-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować