Sznycle z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski utrzeć na tarce cebulę i czosnek, dodać mięso, bułkę wymieszaną z mlekiem, jajko i przyprawy i sól do smaku. Wyrobić tak jak na tradycyjne kotlety. Podzielić na 5 części i zrobić kształt placka z wyższym rantem dookoła. Tak żeby zmieściło się surowe jajko. Ułożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec 20 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Ser zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, wyjąć blachę z piekarnika i 1/3 z całości sera, rozłożyć do wgłębień.
3.Na ser wybić jajko. Posypać majerankiem, pieprzem i odrobiną soli.
4.Resztę sera rozłożyć dookoła żółtek.
5.Wstawić z powrotem do piekarnika i piec jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypać koperkiem.
Komentarze