Sznycel z sarny po wiedeńsku podany z odmłodzonymi ziemniakami

0 (0 ocen)

Pyszny pomysł na niedzielny obiad

Składniki:

  • 800 g udźca z sarny lub jelenia, opcjonalnie może być cielęcy
    sól z czosnkiem niedźwiedzim lub grzybowa
    pieprz kolorowy
    mąka
    2 roztrzepane jajka
    bułka tarta
    masło sklarowane
    cytryna opcjonalnie
    łyżka masła

    odmłodzone ziemniaki:
    5- 6 ziemniaków
    100 g masła
    cebula
    domowa przyprawa warzywna
    około szklanki wody
    garść pokrzyw

Sznycel z sarny po wiedeńsku podany z odmłodzonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z udźca odcinamy plastry w poprzek włókien. Lekko rozbijamy. Powinny mieć grubość po rozbiciu około 2 cm. Plastry przyprawiamy solą i pieprzem.
    Mięso obtaczamy w mące, jajkach i drobno zmielonej bułce tartej. Smażymy na sklarowanym z obu stron do uzyskania złotej barwy. Na koniec smażenia na każdym kotlecie kładziemy po wiórku masła. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z duszonymi pieczarkami i ziemniakami.
  • 2. PRZEPIS NA ZIEMNIAKI:
    Ziemniaki obieramy. Kroimy w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło. Wrzucamy ziemniaki i pokrojoną w ósemkę cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną, najlepiej domową. Chwilę dusimy. Zalewamy szklanką wody. Przykrywamy i dusimy do miękkości.Posypujemy posiekaną pokrzywą i dusimy jeszcze 2-3 minuty.

Porady

Przepisy na sól: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-grzybowa http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-z-niedzwiedziem-2

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy