800 g udźca z sarny lub jelenia, opcjonalnie może być cielęcy
sól z czosnkiem niedźwiedzim lub grzybowa
pieprz kolorowy
mąka
2 roztrzepane jajka
bułka tarta
masło sklarowane
cytryna opcjonalnie
łyżka masła
odmłodzone ziemniaki:
5- 6 ziemniaków
100 g masła
cebula
domowa przyprawa warzywna
około szklanki wody
garść pokrzyw
Sznycel z sarny po wiedeńsku podany z odmłodzonymi ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z udźca odcinamy plastry w poprzek włókien. Lekko rozbijamy. Powinny mieć grubość po rozbiciu około 2 cm. Plastry przyprawiamy solą i pieprzem.
Mięso obtaczamy w mące, jajkach i drobno zmielonej bułce tartej. Smażymy na sklarowanym z obu stron do uzyskania złotej barwy. Na koniec smażenia na każdym kotlecie kładziemy po wiórku masła. Skrapiamy sokiem z cytryny. Podajemy z duszonymi pieczarkami i ziemniakami.
2.PRZEPIS NA ZIEMNIAKI:
Ziemniaki obieramy. Kroimy w grubą kostkę. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło. Wrzucamy ziemniaki i pokrojoną w ósemkę cebulę. Posypujemy przyprawą warzywną, najlepiej domową. Chwilę dusimy. Zalewamy szklanką wody. Przykrywamy i dusimy do miękkości.Posypujemy posiekaną pokrzywą i dusimy jeszcze 2-3 minuty.
Porady
Przepisy na sól:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-grzybowa
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/sol-z-niedzwiedziem-2
Komentarze