2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka)
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
margaryna do smażenia
1 duża śmietana 18% (330 g)
około 200 g pieczarek
1 kopiasta łyżka mąki pszennej (np. wrocławskiej)
przyprawy do sosu: sól, pieprz biały, majeranek
przyprawy do sznycla: sól, pieprz biały
Sznycel z pieczarkami w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka wlać śmietanę, dodać umyte i pokrojone pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Mieszając zagotować i na wolnym ogniu pozostawić, mieszając przez jakiś czas, żeby sos dobrze przeszedł pieczarkami. Żeby smak sosu był wyrazisty nie należy żałować mu majeranku. Na koniec dodać łyżkę mąki pszennej i dobrze wymieszać, żeby nie zostały grudki.
Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą i pieprzem. W talerzu lub miseczce roztrzepać jajko. Filety wymoczyć w jajku, a następnie dobrze obtoczyć w bułce tartej. Na patelni rozpuścić margarynę i na rozgrzaną ułożyć filety. Smażyć krótko z obu stron (do zarumienienia). Na gotowy sznycel nałożyć dużą porcję sosu śmietanowego z pieczarkami.
Porady
Piersi z indyka można zastąpić piersiami z kurczaka.
Komentarze