Sznycle nadziewane serem, porem i pieczarkami

4.5 (190 ocen)

Rolady z mięsa wieprzowego, bardzo cienko rozbite przez co kruche i delikatne. Nadziewane żółtym serem, który się smakowicie topi i jest świetnym sklejaczem dla pora i pieczarek. Należy je dobrze zwinąć, by ser nie wypłynął. Mięso podaję z ciemnym sosem.

Składniki:

  • 700 g sznycli wieprzowych w plastrach
    1 por (biała część)
    200 g pieczarek
    150 g startego sera żółtego, np. gouda
    przyprawa do wieprzowiny
    sól, pieprz
    2 łyżki masła, do smażenia
    olej rzepakowy, do smażenia
    1 esencja do sosu ciemnego
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Sznycle

Sznycle nadziewane serem, porem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbij na cienko, posyp przyprawą i pieprzem.
  • Farsz do roladek 2. Por oczyść, pokrój w talarki. Pieczarki oczyść i pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozpuść masło, wrzuć pora i zekszlij go, odłóż do miski, na patelnię daj pieczarki i smaż krótko. Warzywa dopraw solą i pieprzem i odstaw do ostygnięcia. Potem dodaj starty ser. Wymieszaj.
  • Zwijanie roladek 3. Na każdego sznycla nakładaj na środek farsz, boki zostaw puste, by mięso dało się dobrze zwinąć w roladę. Zwinięte ciasno mięso zepnij wykałaczką.
  • Obsmażanie roladek 4. Na patelni rozgrzej olej, rolady obsmaż na złoto. Podlej je wodą, ok. 1 szklanki i duś, aż mięso zmiękknie, od 1 do 1,5 godz. W razie potrzeby uzupełniaj wodę. Na sam koniec dodaj esencję, mieszaj by się dobrze rozpuściła. Sos posmakuj i ewentualnie dopraw, bo esencja jest dosyć słona.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować