Sznycle drobiowe to u mnie obiad dyżurny . Jak zapytam wnuki co mam ugotować to jak w banku padnie odpowiedź - wszystko jedno co Babciu ale jak by tak sznycelki ....
10 min
Składniki:
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 jajko
bułka tarta
mąka
olej z pestek winogron do smażenia
2 łyżki masła
sól
cukier
pieprz kolorowy grubo mielony
maggi w płynie
1/2 cebuli
1 papryka
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 szklanki wody
Sznycle drobiowe duszone z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Podzielić piersi z kurczaka na 3 części. Rozklepać na małe sznycelki . Posypać solą , pieprzem .
2.Jajko dobrze roztrzepać z 2 łyżkami wody . Mąkę zmieszać z bułkę tartą *. Panierować sznycelki w mieszance bułki z mąką - jajkach- bułce.
3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano z obu stron .Zdjąć z patelni .
4.Cebule pokroić w ,, piórka" , a paprykę w paseczki .
Na świeżym oleju ( 2 łyżki ) zeszklić cebulę, dorzucić paprykę i chwile smażyć mieszając .
5.Koncentrat wymieszać z ciepłą wodą .
6.Do cebuli z papryką dołożyć masło, sznycle , koncentrat. Przykryć i dusić 15-20 minut przy uchylonej pokrywce na małym gazie . Doprawić sos maggi i pieprzem, cukrem .
Komentarze