Sznycle drobiowe z kremem z porów

0 (0 ocen)

  • 40 min

Uwielbiam dania z dodatkiem pora. Te nadziewane sznycelki smakują wybornie podane z ryżem na sypko i zieloną sałatą.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    40 dag sznycli drobiowych
    2 duże pory
    1 łyżka masła
    1 szklanka mleka
    1 łyżka mąki +2 łyżki
    2 łyżki startego żółtego sera
    1 łyżeczka soku z cytryny
    Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
    Olej do smażenia
    1/2 szklanki białego, wytrawnego wina

Sznycle drobiowe z kremem z porów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: pory umyć, odciąć zielone części, pokroić w cienkie paseczki, poddusić na maśle. Gdy będą miękkie dodać 1 łyżkę mąki, mieszając dodawać stopniowo mleko, zagotować, doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Chwilę dusić, odstawić do wystygnięcia. Wystudzoną masę wymieszać z serem. Mięso opłukać, osuszyć pociąć na plastry, lekko rozbić, doprawić solą i pieprzem, posmarować masą z porów, zwinąć, spiąć wykałaczką, oprószyć mąką, podsmażyć na oleju. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać winem, dusić pod przykryciem około 15-20 minut.

Porady

1.Ryż jako dodatek można zabarwić szafranem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy