Sznycelki indycze bez panierki, ale w marynacie z suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią oraz dodatkowo z czosnkiem niedźwiedzim i ziołami prowansalskimi.
Składniki:
sznycle indycze 5 sztuk
suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (mieszanka) 5 łyżeczek
suszony czosnek niedźwiedzi 4 łyżeczki
zioła prowansalskie 2 łyzeczki
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia lub oliwa z oliwek do smażenia 6-7 łyżeczek
Sznycle indycze w zielono-czerwonej oprawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy.
Do miseczki wsypujemy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, czosnek niedźwiedzi oraz zioła prowansalskie. Dolewamy olej/oliwę i dokładnie mieszamy.
2.Sznycelki lekko solimy i pieprzymy, a następnie nacieramy z dwóch stron przygotowaną marynatą. Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
3.Rozgrzewamy suchą patelnię i smażymy sznycle z dwóch stron. Nie dodajemy juz oleju do smażenia, ponieważ wykorzystujemy olej z marynaty. Pod koniec smażenia przykrywamy pokrywką, aby kotleciki były miękkie.
Komentarze