Sznycle z indyka pod cukiniowo-serową pierzyną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Wspominałam już kiedyś, że chyba nie mogłabym żyć bez piekarnika :) Kiedy nie mam czasu na gotowanie, wtedy zawsze wyręcza piekarnik:) Dziś piekłam sznycle z piersi indyka pod cukiniowo-serową pierzyną. 20-25 minut roboty i mamy bardzo smaczny i w miarę zdrowy posiłek :)

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na 5 kotletów: filet z indyka około 500g, 100g sera gouda, 130g cukinii, 2 duże ząbki czosnku, 2 garście posiekanej kolendry, 2 łyżki majonezu, 1 jajko, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka pieprzu, 1 łyżeczka papryki wędzonej, sól wg smaku.

Sznycle z indyka pod cukiniowo-serową pierzyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filet umyć, osuszyć, pokroić na 5 plastrów, lekko rozbić ręką, posolić i oprószyć papryką wędzoną.
    Umytą i obraną cukinię, ser i czosnek zetrzeć na tarce na małych oczkach, dodać majonez, kolendrę, jajko, pieprz i kurkumę i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć filety na blachę wyścieloną papierem do pieczenia, na każdy filet wyłożyć po 2-3 łyżki mieszanki serowej i wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 20-25 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy