Sznycle z indyka w sosie szpinakowym i kaszką kuskus

4.5 (190 ocen)

  • 2 godz.

Idealne, lekkie i zdrowe danie wiosenne!

  • 2 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    6 sznycli z indyka

    2 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

    5 łyżek oliwy z oliwek

    3 łyżki soku z cytryny

    2 łyżki soku ze świeżo wyciśniętej pomarańczy

    1 łyżeczka musztardy chrzanowej

    1 łyżeczka miodu

    mały kawałek posiekanej papryki pepperoni

    sól, pieprz



    SOS SZPINAKOWY:

    10 kulek mrożonego szpinaku (kupuję Bonduelle)

    cebula

    1 łyżka mascarpone

    łyżka świeżej natki pietruszki

    ząbek czosnku

    szczypta gałki muszkatołowej

    1 łyżka dobrej jakości ketchupu lub przecieru pomidorowego

    1 łyżka masła

    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycle z indyka w sosie szpinakowym i kaszką kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sznycle umyć i osuszyć. Składniki marynaty wymieszać dokładnie i polać sznycle. Przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.



    Sos szpinakowy:

    Cebulę posiekać i wrzucić na roztopione masło. Chwilę dusić, a następnie dodać kulki szpinaku i czekać aż się odmrożą. Można przykryć. Kiedy szpinak będzie gotowy dodać mascarpone, przecisnąć czosnek, dodać ketchup i wszystkie przyprawy. Chwilę gotować pod przykryciem.
  • 2. Sznycle usmażyć na maśle lub w kilku łyżkach marynaty, żeby lekko się zrumieniły i przełożyć do garnka lub patelni z sosem szpinakowym. Dusić, aż mięso będzie miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować