sznycle z indyka w panierce orzechowej z czerwonym ryżem

0 (0 ocen)

Sznycle z indyka w panierce z dodatkiem orzechów włoskich i laskowych, parmezanu oraz ziół podane z czerwonym ryżem i sałatką.

Składniki:

  • 4 plastry z piersi indyka
    sól
    pieprz

    panierka:
    suszona bułka
    garść grubo zmielonych orzechów, u mnie laskowe i włoskie
    szalotka
    ząbek czosnku
    garść świeżej natki pietruszki

    2 jajka
    2 łyżki sklarowanego masła

    100 g czerwonego ryżu
    3 szklanki bulionu warzywnego
    szalotka
    ząbek czosnku
    seler naciowy
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    kawałek papryczki chili
    2 łyżki oliwy

    sałatka:
    mieszanka sałat
    kilka pomidorów koktajlowych
    słodka śmietanka
    sok z cytryny
    sól
    pieprz

    świeża bazylia i natka pietruszki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Sznycle z indyka w panierce orzechowej z czerwonym ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso rozbijamy. Oprószamy solą i pieprzem.
  • 2. PRZYGOTOWANIE KRUSZONKI: Za pomocą malaksera kruszymy bułkę. Dodajemy straty ser, pokrojoną szalotkę, ząbek czosnku i grubo pokrojoną pietruszkę, wszystko razem miksujemy. Dodajemy orzechy i mieszamy.
  • 3. Rozbite mięso panierujemy w rozbitym jajku i panierce. Smażymy na rumiano na sklarowanym maśle.
  • 4. PRZYGOTOWANIE RYŻU:
    Ryż obsmażamy w garnku z łyżką oliwy. Dodajemy gorący bulion. Gotujemy pod przykryciem około 25 minut.
  • 5. Na patelni podsmażamy pokrojoną szalotkę, dodajemy posiekany czosnek i chili. Dodajemy pokrojony seler. Dusimy.
  • 6. Do uduszonych warzyw dodajemy ugotowany ryż. Dusimy razem jeszcze kilka minut. Doprawiamy do smaku solą pieprzem i pieprzem ziołowym. Odstawiamy na 5 minut pod przykryciem, żeby ryż jeszcze zaparował i przeszedł smakiem.
  • 7. SAŁATKA:
    Sałaty rwiemy na kawałki skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Dodajemy pomidorki koktajlowe. Śmietankę lekko ubijamy, tak by powstała pianka, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos mieszamy z sałatą.
  • 8. Na talerze wykładamy sznycle, podajemy z ryżem i sałatką. Całość posypujemy świeżymi ziołami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować