Szneki z glancem

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Szneki rodem z Wielkopolski, znane w całej Polce jako pyszne drożdżówki z lukrem lub kołacze. U nas także cieszą się dużym powodzeniem, nie odstają od innych wcale;)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (tortowa) (plus do obsypania stolnicy): 500 gramów
    - drożdże instant: 7 gramów
    - mleko: 200 mililitrów
    - cukier: 130 gramów
    - masło (plus do posmarowania ciasta ok 1,5 łyżki): 150 gramów
    - sól: 1 szczypta
    - żółka: 3 sztuki
    - cukier waniliowy (Duża torebka): 16 gramów
    LUKIER::
    - cukier puder: 1 szklanka
    - gorąca woda: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szneki z glancem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. *Ciasto na szneki, wyrabiałam w maszynce do wypieku chleba, 1,5h i ciacho gotowe do dalszej obróbki. Gdy robione w maszynce masła nie musiałam topić, gdy ręcznie trzeba roztopić. Do dzieła!
  • 2. Ciasto jak wcześniej wspomniałam wyrabiane było w maszynce do pieczenia chleba:
    Na początku dodajemy składniki mokre: mleko, następnie pokrojone w kostkę masło, sól (sól jako pierwszą, aby na początku nie zetknęła się z drożdżami), żółtka, mąkę, cukier, cukier waniliowy i drożdże. Włączamy tryb ugniatania i po 1,5h ciasto gotowe do dalszej obróbki mamy.
  • Ciasto na szneki rowałkować 3. Gdy jednak nie macie maszynki:

    Mleko podgrzać. Następnie stopić masło. Mąkę wsypać do miski.
    Zrobić dziurkę, wlać do niej mleko.
    Dosypać cukier i dodać drożdże, następnie całość wymieszać razem.
    Od razu dodajemy żółtka, szczyptę soli, stopione masło i cukier waniliowy.
    Ugniatać i odstawić ciasto w ciepłe miejsce na godzinę.
    Na stolnice rozsypać mąkę (aby ciasto się nie przykleiło) chwilę wyrabiać.
  • smarujemy masłem 4. Rozwałkować w miarę równy prostokąt, następnie posmarować roztopionym masłem.
    Zwijamy w rulon i tniemy na około 1 cm plastry.
    Przekładamy na papier do pieczenia,możemy posmarować przygotowane szneki mlekiem (pominęłam ten etap).
  • Gotowe szneki 5. Nastawić piekarnik na 170*C i piec około 20 minut.
    Gotowe (letnie) polewamy lukrem.
  • 6. * * Zwinęłam rulon wzdłuż krótkiego boku - dzięki czemu wyszły mi tycie szneki :-) Polecam zwinąć wzdłuż dłuższego, wyjdzie ich co prawda mniej, ale bardziej treściwe. Jeśli zdecydujecie się na opcję drugą, wydłużamy czas pieczenia o około 5 minut;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować