Szneki z glancem czyli drożdżówki... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.z ciepłego mleka i drożdży przygotowujemy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce.
2.Masło topimy w rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Jaja ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli, dolewamy wyrośnięte drożdże, dosypujemy mąkę i bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto.
3.Dodajemy przestudzone masło i dalej wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodziło od ręki.
4.Z ciasta formujemy bułeczki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
5.następnie smarujemy po wierzchu mlekiem ,wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st i pieczemy na złoty kolor ok 30-35 min. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem...
Komentarze