Ciasto szachownica z jabłkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto I: jajka utrzyj z cukrem, wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj olej. Ciasto II: jajka utrzyj z cukrem, wsyp przesiane mąki z proszkiem i kakao, wlej olej. Każde z ciast wlej do formy tego samego kształtu i wielkości (25/40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz po 20 minut w temp.180 st.Wyjmij, ostudź.
2.W każdym cieście powykrawaj literatką 3 rzędy kółek i poprzekładaj na zmianę (kakaowe do ciasta białego i odwrotnie).
3.Masa jabłkowa: jabłka umyj, obierz. Po pozbyciu się gniazd nasiennych, pokrój w niewielka kostkę.
4.Następnie upraż na patelni dodając 2 szklanki wody. Kiedy jabłka zmiękną, wsyp suche galaretki i duś, aż masa zgęstnieje (jeśli jabłka są za kwaśne można dodać cukru). Ostudź.
5.Masa jogurtowo-śmietanowa: jogurt zmiksuj z cukrem, dodaj ubitą kremówkę. Żelatynę przygotuj wg.przepisu na op.i połącz z masą. Odstaw na chwilę do stężenia.
6.Przełożenie: 1 płat ciasta z kółeczkami włóż do blachy. Na nim rozsmaruj gęstą masę jabłkową.
7.Wyłóż drugi płat ciasta, a na wierzchu rozsmaruj tężejącą masę jogurtowo-śmietanową. Udekoruj np.kuleczkami cukrowymi. Ciasto wstaw do lodówki na min.2-3 godz, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze