Ciasto szachownica z jabłkami i pianką

4.5 (176 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Kolorowe biszkopty przełożone jabłkami, z delikatną pianką kremowo-jogurtową. Pycha, polecam do kawy :)

Składniki:

  • Ciasto I: 3 jajka
    1/2 szkl.cukru
    3/4 szkl.mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Ciasto II: 3 jajka
    1/2 szkl cukru
    3/4 szkl.mąki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe

    masa jogurtowo-śmietanowa: 250g kremówki
    300g jogurtu naturalnego
    2-3 łyżki cukru pudru
    op.żelatyny-fix

    kuleczki cukrowe do dekoracji


Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Ciasto szachownica z jabłkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • upiecz biszkopty 1. Ciasto I: jajka utrzyj z cukrem, wsyp przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, dodaj olej. Ciasto II: jajka utrzyj z cukrem, wsyp przesiane mąki z proszkiem i kakao, wlej olej. Każde z ciast wlej do formy tego samego kształtu i wielkości (25/40cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz po 20 minut w temp.180 st.Wyjmij, ostudź.
  • poprzekładaj kółka w biszkoptach 2. W każdym cieście powykrawaj literatką 3 rzędy kółek i poprzekładaj na zmianę (kakaowe do ciasta białego i odwrotnie).
  • jabłka obierz 3. Masa jabłkowa: jabłka umyj, obierz. Po pozbyciu się gniazd nasiennych, pokrój w niewielka kostkę.
  • jabłka upraż 4. Następnie upraż na patelni dodając 2 szklanki wody. Kiedy jabłka zmiękną, wsyp suche galaretki i duś, aż masa zgęstnieje (jeśli jabłka są za kwaśne można dodać cukru). Ostudź.
  • 5. Masa jogurtowo-śmietanowa: jogurt zmiksuj z cukrem, dodaj ubitą kremówkę. Żelatynę przygotuj wg.przepisu na op.i połącz z masą. Odstaw na chwilę do stężenia.
  • rozsmaruj jabłka 6. Przełożenie: 1 płat ciasta z kółeczkami włóż do blachy. Na nim rozsmaruj gęstą masę jabłkową.
  • gotowe ciasto 7. Wyłóż drugi płat ciasta, a na wierzchu rozsmaruj tężejącą masę jogurtowo-śmietanową. Udekoruj np.kuleczkami cukrowymi. Ciasto wstaw do lodówki na min.2-3 godz, a najlepiej na całą noc. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować