Szafranowe bułeczki z twarożkiem

0 (0 ocen)

To nie są bułeczki lekkie jak puch-ciasto po upieczeniu jest mięciutkie ale bardziej zwarte.Mają natomiast piękny,żółciutki kolor.Bardzo polecam.

Składniki:

  • 50 g drożdży
    150 g masła
    500 ml mleka
    250 g twarożku zmielonego
    150-200 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 g szafranu
    1 jajko
    100-150 g rodzynek
    1100-1200 g mąki pszennej

    Do posmarowania

    1 jajko roztrzepane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Twarożek

Szafranowe bułeczki z twarożkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże pokruszyć do miski.Rozpuścić tłuszcz,dodać mleko i podgrzać mieszankę do temperatury 37 C.Zalać drożdże małą ilością mleka i mieszać,aż się rozpuszczą.Dodać resztę mleka,twarożek, sól,cukier i szafran ( ja szafran namoczyłam w niewielkiej ilości alkoholu ).Mieszać,aż się rozpuści.Dodać jajko i rodzynki.
  • 2. Dodać tyle mąki,by wyrobić gładkie ciasto,które będzie odchodzić od ścianek miski.Posypać je cienką warstwą mąki.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia,aż podwoi swoją objętość(45-60 minut).
  • 3. Przez kilka minut zagniatać ciasto w misce.Następnie wyłożyć je na stolnicę posypaną mąką.Zagnieść ciasto z resztą mąki.Uformować bułeczki,ułożyć je na blasze do pieczenia.Odstawić do wyrośnięcia na około 30-45 minut,aż prawie podwoją objętość.
  • 4. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozmąconym jajkiem.Piec w temperaturze 200 C przez 20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Szafran

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować