Szałot śląski

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Przepis z kuchni śląskiej

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - ziemniaki: 75 dekagramów
    - kminek: 1 łyżeczka
    - solone śledzie: 2 sztuki
    - kiszone ogórki: 2 sztuki
    - duża cebula: 1 sztuka
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - ocet lub woda z ogórków: 1 szczypta
    - słonina lub boczek: 10 dekagramów

Szałot śląski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki umyć i ugotować w łupinach, dodając do gotowania łyżeczkę kminku. Zdjąć skórkę pokrajać w grubą kostkę. Śledzie wymoczyć, oczyścić ze skóry i ości, pokrajać w drobne paseczki. Kiszone ogórki obrać ze skórki, pokrajać w kostkę, to samo uczynić z cebulą. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą, pieprzem i octem. Na końcu skroić w drobną kostkę słoninę lub boczek, wysmażyć na patelni, polać sałatkę i ostrożnie wymieszać. Szałot śląski podaje się do gorącej kiełbasy z musztardą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy