Szampański sernik z musem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie sernika zacząć od musu truskawkowego. Żelatynę namoczyć w wodzie, a gdy napęcznieje rozpuścić. Zmiksowane truskawki osłodzić. Wlać do nich cienkim strumykiem przestudzoną żelatynę roztrzepując trzepaczką. Odstawić do lodówki, aż zaczną gęstnieć.
2.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody i wystudzić. Ser (użyłam tego z wiaderka) w temperaturze pokojowej zmiksować z cukrem i wlać galaretkę. Zimną śmietankę ubić i wmieszać w masę serową. Odstawić do stężenia. Najlepiej w temperaturze pokojowej, ponieważ masa sernikowa będzie szybciej tężała niż mus truskawkowy. Kontrolować gęstość obu mas. SPÓD: Ciasteczka rozkruszyć i połączyć z masłem. Wyłożyć nimi dno tortownicy o średnicy 20cm.
3.Mus truskawkowy i masę serową włożyć do dwóch rękawów cukierniczych. Na przygotowanym spodzie rozsmarować cienką warstwę masy sernikowej. Wycisnąć mus truskawkowy tworząc parę okręgów. Na to wycisnąć masę serową, tak aby nie było widać musu. Na tym znów wycisnąć kręgi z musu i tak do wyczerpania się mas. Na wierzchu powinna znaleźć się masa sernikowa. Odstawić do całkowitego stężenia.
4.GALARETKA SZAMPAŃSKA: żelatynę namoczyć w wodzie, a gdy napęcznieje rozpuścić wlewając trochę szampana ok 1/4 szklanki. Przestudzić i połączyć z resztą szampana. Wystudzić, a gdy zacznie lekko tężeć wylać na ułożone na serniku truskawki i jagody. Odstawić do całkowitego stężenia. Smacznego!
Komentarze