Szampański tort z brzoskwiniami na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brzoskwinie osączyć sok zachować ,4 połówki zmiksować blenderem na mus.Jogurt utrzeć z cukrem pudrem ,wymieszać z szampanem.
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilosci gorącej wody ,zostawić do przestudzenia.
Mniejszą połowę żelatyny wlać do musu brzoskwiniowego i dokładnie wymieszać .A resztę dodać do masy jogurtowej. W osobnym naczyniu ubić śmietankę kremówkę na sztywno i wymieszać z masą szampańsko-jogurtową .
2.Tortownicę wyłożyć papierem do wypieków ,biszkopty nasączyć do połowy zostawionym sokiem z brzoskwiń na biszkopty wylać masę jogurtową ,wygładzić łyżką na to wylać mus brzoskwiniowy i delikatnie patyczkiem do szaszłyków przemieszać masy ,tworzy to fajny efekt kolorystyczny po przekrojeniu.Włozyć ciasto do lodówki.
3.Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki gorącej wody zostawić do lekkiego stężenia. Na schłodzonym cieście ułożyć dekoracyjnie pokrojone brzoskwinie ,zalać teżejącą galaretką .Udekorować kleksami bitej smietany.
Czekoladę gorzka rozpuścić w kapieli wodnej i płynną zrobić esy floresy na cieście.Włożyc ponownie do lodówki na 2-3 godziny .
Komentarze