moja zaprezentowana wersja szarych klusek to wersja z wędzonym twarogiem, ale kluski można podawać również z różnymi mięsnymi daniami oraz dowolnymi sosami
30 min
Składniki:
Ziemniaki 50-60 dag (czyli 5-7 ziemniaków w zależności od ich wielkości)
3 jajka
Mąka żytnia 6 łyżek
Sól, biały mielony pieprz ,ostra papryka w proszku
Twaróg solankowy wędzony 250 g
Cebula 2-3 szt
Olej rzepakowy 2-3 łyżki
Woda do gotowania klusek
Szare kluski z wędzonym twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odciskamy w lnianej ściereczce do miski lub innego naczynia (ważne bo w ten sposób uzyskamy na dnie ziemniaczaną skrobię)
2.Gdy skrobia osadzi się na dnie naczynia za pomocą cedzaka lub sitka odlewamy płyn (jest nam niepotrzebny)
3.Pozostaje nam skrobia, którą dodajemy do startych ziemniaków , dodajemy jajka oraz żytnia mąkę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem , ostrą papryką w proszku i wyrabiamy ciasto (rękami) do chwili jak powstanie nam zwarte , gęste ciasto
4.Z ciasta formujemy kuleczki wielkości dużego orzecha włoskiego .
5.Do garnka wlewamy wodę i kiedy się zagotuje wrzucamy kluski i gotujemy, pod przykryciem ,kiedy kluski wypłyną na powierzchnię odrywamy garnek i gotujemy jeszcze około 5-10 minut.
6.W międzyczasie na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy (ja zawsze używam w swojej kuchni) , siekamy obraną cebulkę w plastry lub kostkę i szklimy ją (mieszając by nam się nie przypaliła)
7.Kluski wsypujemy na durszlak , przelewamy zimną wodą
Komentarze