Szare kluski ze "skwarkami" sojowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach, następnie odciskamy je na sitku.
Do odciśniętych ziemniaków dodajemy jajko, sól, pieprz oraz mąkę i mieszamy tak by powstała masa,
która dość dobrze trzyma się łyżki. Do dużego garnka wlewamy wodę, odrobinę oleju i wsypujemy sól,
doprowadzamy do wrzenia.
Następnie kroimy cebule w półplasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię,
smażymy wraz ze szczyptą cukru aż stanie się złota, po czym dolewamy na patelnię wodę,
posiekane ząbki czosnku i dusimy do miękkości pod przykryciem.
Gdy cebula będzie miękka ściągamy pokrywkę i pozwalamy wodzie odparować, nie wyłączając gazu.
Dodajemy do cebuli granulat sojowy (suchy, wcześniej nienamoczony), dolewamy więcej ojelu
(granulat bardzo chłonie olej i gdy jest go za mało granulat może po prostu się przypalić),
dodajemy przyprawy (sól, pieprz, majeranek, czasami czosnek granulowany), mieszamy i czekamy aż nasze
"skwarki" będą brązowo-złote.
Na wrzącą wodę łyżką kładziemy kluski i gotujemy aż nie będą surowe w środku.
Mi to zajęło ok. 15 minut po wypłynięciu, ale radzę zawsze sprawdzić to smakując.
Kluski odcedzamy na sicie, przekładamy na talerz i polewamy "skwarkami" z cebulą.
Porady
Można zredukować ilość tłuszczu osączając cebuję z soją przed podaniem na sitku
Komentarze